Projekt Zdrowe Żywienie

Projekt Zdrowe Żywienie

Projekt badawczy idzie pełną parą, sprzyja temu jesienny okres zbiorów. Wokół mnóstwo świeżego i pysznego materiału badawczego, przyrządzamy na podwieczorki pyszne soki.

Czy wiecie ile soku mieści w sobie marchewka, a ile jabłko? Czy większa marchewka da więcej soku? Czy czerwone jabłko ma więcej soku niż zielone?

Na te i inne pytania znaleźliśmy odpowiedź badając warzywa i owoce.

Mamy w planach również spotkanie z prof. Lipińskim z SGGW pod tytułem „Dlaczego należy się zdrowo odżywiać ?” oraz spotkanie z dr Stelmasiakiem z SGGW o sposobach konserwowania żywności, i o tym jak ekologicznie zachować świeżość produktów, pokaz działania vac, co to jest próżnia, jak i dlaczego przechowuje się w ten sposób żywność. Będziemy robić szkic maszyny do próżniowego przechowywania żywności.